MYTHISH & BURLESK: BELGISCH!
MYTHISH & BURLESK: BELGISCH!
“Voor mij persoonlijk mijn beste expositie die ik ooit gaf tot nu toe.”
Inhoudelijk kan u de catalogus aankopen en hieronder de teksten lezen die HFJ hierover schreef.
images: Scroll down
Some of the paintings are for sale. Just contact jan@scheirs.com
Series Society Critical / Maatschappij Kritisch
Exhibition
Mythish & Burlesk: Belgisch!
2010 The Doorbell Gallery Antwerp, Belgium
BUITENGEWOON GOED ONTHAALD
hierbij enkel foto’s gemaakt door Frans Piessens .
Veel belangstelling voor Jan Scheirs' Mythisch & Burlesk: Belgisch
Donderdagavond 11 maart opende Philip Heylen de verbluffende tentoonstelling van Jan Scheirs (°1973) in The Doorbell Gallery te Antwerpen: Mythisch & Burlesk: Belgisch. De vernissage werd zo druk…
Pour lire la suite cliquez ici
Henri-Floris Jespers over Jan Scheirs: vrijer dan ooit
Ziehier de tekst van de inleiding, uitgesproken tijdens de vernissage van de tentoonstelling Mythisch & burlesk: Belgisch. Henri-Floris Jespers Wie vertrouwd is met het werk van Jan Scheirs en zijn…
Pour lire la suite cliquez ici
Wenst u uitgenodigd te worden dan kan u naar jan@scheirs.com een email te sturen met uw adresgegevens en email. Met dank.
” MYTHISCH & BURLESK: BELGISCH….”
Door Henri-Floris Jespers
Toen Lange Wapper in 1963 vereerd werd met een standbeeld voor het Steen te Antwerpen, ontwaakte hij uit een lange slaap en zette bij monde van Wannes van de Velde de puntjes op de “i”:
Et ondankbaar sinjorenblóed
ee tot z'n schaende vergete
da meh Satan z'n aerfgóed
zoe mor ni wörd gesmete
al da' vertoên
't is ni mer schoên
trekt deur mijn rekening strepe
ik zen vöriêst
nen boêze giêst
dad emme ze ni begrepe
Jan Scheirs heeft wel begrepen dat Lange Wapper een boze geest is, en dat er zeker niet zomaar mag worden gesmeten met Satan z'n erfgoed.
De mythische figuren die zijn jongste werken bevolken, wortelen diep in het collectief onbewuste: naast de onberekenbare Lange Wapper, Kludde, de onoverwinnelijke kwelgeest die verschillende gedaanten kan aannemen om mensen de stuipen op het lijf te jagen; Reinaart, de sluwe en boosaardige vos, symbool van de oplichter die niets of niemand ontziet; Jan zonder Vrees, de dappere volksheld die de Belgische frietjes poogt te redden in een mosselpot à la Broodthaers...
Jan Scheirs eigent zich tijdloze mythische figuren en symbolen toe en introduceert ze via bewuste associaties in een opvallend actueel verhaal. Hij refereert daarbij uitdrukkelijk aan de picturale wereld van Bosch en Breughel. Kwelgeesten zijn immers van alle tijden, nemen nog altijd willekeurige gedaanten aan, en de bedreigde enkeling blijft blootgesteld aan hun burleske maar niet minder doortastende fratsen.
De in alle opzichten verrassende tentoonstelling van het jongste werk van Jan Scheirs werd geconcipieerd als een geheel met epische allures. Het is net of een gordijn opgehaald wordt: “Kijk, zie eens wat we hier hebben!”
Het Toneel van de Wereld.